Clasificarea uleiurilor

Clasificarea uleiurilor dupa nivele de performanta API (American Petroleum Institute), actuale și precedente, sunt enumerate mai jos. Proprietarii de vehicule trebuie să consulte manualul de instrucţiuni al fabricantului motorului înainte de a consulta aceste informatii. Este posibil ca uleiul sa necesite mai mult de un nivel de performanță.

Pentru motoarele pe benzină ale autovehiculelor, cea mai recentă categorie API include proprietățile de performanță ale fiecărei categorii anterioare. În cazul în care manualul de instrucţiuni al unui proprietar de autovehicul indică faptul că este necesar un ulei API SJ sau SL, un ulei API SM va oferi o protecție completă. Pentru motoarele diesel, cea mai recentă categorie include de obicei proprietățile de performanță ale unei categorii anterioare, dar nu întotdeauna. 

Categoriile API actuale și precedente sunt enumerate mai jos. Proprietarii de vehicule trebuie să consulte manualele de instrucţiuni ale autovehiculelor înainte de a consulta aceste informatii. Uleiurile pot avea mai mult de un nivel de performanță.

Urmați recomandările producătorului vehiculului dumneavoastra privind nivelul de performanță al uleiului. 

Urmați recomandările producătorului vehiculului dvs. privind nivelul de performanță al uleiului.

Standardele ILSAC sunt menţionate mai jos. Proprietarii de autovehicule trebuie să consulte manualul de instrucţiuni al deţinătorului înainte de a consulta aceste informatii. Uleiurile pot avea mai mult de un nivel de performanţă.

Pentru motoarele pe benzină ale autoturismelor, cel mai recent standard ILSAC include proprietăţile de performanţă ale fiecărei categorii anterioare şi poate fi folosit pentru schimbul de ulei la motoarele mai vechi, pentru care au fost recomandate categorii de uleiuri anterioare.